Leclerc Briant. Millésime 2010, Epernay

Leclerc Briant. Millésime 2010, Epernay

595.00 DKK pr. flaske
0.00 DKK

læs produktbeskrivelse

Antal

Earn 0 reward points

Distriktet
Champagne er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte vindistrikt, i passende afstand til Flandern, England og...
Paris, som altid har været gode aftagere af vine fra Champagne. Historisk set knytter der sig mange myter omkring
såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig ud på
departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne.
Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrunden - især bl.a. dens indhold af
kalk - betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost...). Håndværket er ligeledes,
som altid, afgørende for kvaliteten.


Producenten
Lucien Leclerc etablerede i 1872 'Domaine Leclerc' i Cumières nær Epernay. Grundlaget var bl.a. de vinmarker som
Luciens kone, Adèle, havde bragt i medgift, da de giftede sig. I mange år producerede vinhuset domaineaftappede
champagner og vine, som man leverede til større firmaer i området. I 1955 udvidede Bertrand Leclerc (4. generation)
og hustruen Jacqueline Briant familiens virksomhed til også at omfatte et 'négoce', hvor man købte druer eller vine fra
udvalgte nabo-producenter via faste aftaler med disse. Firmanavnet blev samtidigt ændret til 'Maison Leclerc-Briant'.

Bertrand Leclerc bliver stadig husket som den vinproducent i Champagne, der allerede i 1950'erne interesserede sig
for en økologisk/biodynamisk produktion - længe forinden man havde defineret lovgivningen omkring disse
dyrkningsmetoder. Sønnen Pascal overtog i 1980'erne faderens arbejde og igangsatte en omlægning til
økologi/biodynamik på samtlige vin- marker, hvilket resulterede i en officiel økologisk godkendelse i 2004 og en
efterfølgende biodynamisk godkendelse i 2008. Efter Pascals alt for tidlige død i 2010 blev firmaet i 2012 købt af et
amerikansk ægtepar og nogle af parrets venner fra Champagne, som alle var meget fascinerede af domainets særlige
historie og potentiale.


Champagne Leclerc-Briant er med sine 10 hektarer vinmarker kendt som den ældste og mest innovative
biodynamiske producent i Champagne. Markerne er beliggende i Cumières, Hautvillers, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil og
Rilly la Montagne - de fleste af dem klassificeret som 1. Cru.


Produktet
Vintage Extra Brut er lavet på 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir 20% Pinot Meunier (2010) fra økologiskdyrkede
vinmarker i Cumières, men druesammensætningen kan variere en smule efter årgang. Vinen er både gæret og modnet
på stål- og cementtanke. Også længden af andengæringen på flaske (champagnisering) varierer efter årgang – normalt
omkring 7-8 år. Dosagen (tilsætning af sukkerlikør) er på 4 g. sukker/liter, og vinen er derfor i den tørre ende.
Vintage Extra Brut har en flot, lysgylden farve med et let, rødt skær. Den ekstremt lange andengæring på flaske har
givet vinen meget fine og vedvarende bobler. Duften er meget aromatisk og åben med nuancer af hvide, vilde
blomster, citrusfrugter og hvide ferskner. Smagen har en klingende harmoni mellem tørhed, fylde, frugtsødme og
finesse, og den gengiver fint Chardonnaydruens fedme og frugtrighed samt Pinot Noir og Pinot Meuniers mere
strukturerede kompleksitet. Som i flere af Leclerc-Briants champagner, finder man en flot mineralitet og et let saltet
touch til sidst. Perfekt til festlige lejligheder eller til mad, især sammen med skaldyr (fx hummer) eller fisk (fx
pighvar).