De Venoge. Cuvée Louis XV 1996

De Venoge. Cuvée Louis XV 1996

1,996.00 DKK
0.00 DKK

læs produktbeskrivelse

Antal

Earn 0 reward points

Denne Champagne Cuvée Louis XV skiller sig ud ikke alene på grund af prisen, men også fordi den er produceret i klare karaffel lignende flasker. Man kan vælge at synes det er smukt eller kitschet. Under alle omstændigheder er der tale om en raffinering af det udtryk, De Venoge allerede opfandt til deres Cuvée des Princes i 1961.

Cuvée Louis XV er udelukkende sammenstukket af frugt fra Grand Cru marker. Dels Pinot Noir fra Verzenay, Ambonnay, Mailly og Bouzy, dels Chardonnay fra Avize, Cramant, Mesnil-sur-Oger og Chouilly, således at man endte med en 50/50 blanding. Det er en ung Eric Lebel, der senere blev den feterede Chef de Cave hos Krug Champagne, der har skabt vinen, og siden er den blevet passet af Thierry Grasco (headhuntet til Pommery) og siden 2001 af Isabelle Tellier, som er en af de meget få kvindelige vinmagere i Champagne.

Eric Lebel har angiveligt skabt vinen ved at lave et særligt take på den allerede udmærkede de Venoge Cuvée de Princes ved dels udelukkende at anvende Grand Cru frugt dels ved at ekskludere Pinot Meunier fra drueblandingen. Der er tale om gæringen i stål og beton med fuld malolaktisk forgæringen og så assemblage og fornyet gæring i flaskerne i foråret 1997, og herefter er det så, at vinen har været gemt væk og glemt i kældrene i Èpernay frem til 2006, hvor de første flasker degorgeres med en behersket dosage på 6g. Efterfølgende er der degorgeret yderligere små partier senest små 2.000 flasker fra marts 2016, hvor man op til fejringen af Maison de Venoge 180 års fødselsdag valgte at forgylde en del af flaskerne og markedsføre dem som en særlig Cuvée Louis d'Or Edition Limitée.

Uanset indpakningen er her tale om flydende kulturhistorie og vinen kan opleves som en parallel til Oenotheque vinene (de senere P2 og P3), som Richard Geoffroy fremtryllede for Dom Pérignon. De mange år i flasken har taget pant i de synlige bobler, men i munden er vinen stadig livlig og prikkende og for dem, der holder af udviklet Champagne er dette et eldorado af finesse og nuancerigdom. Toastet, med benzin på bålet som i stor gammel Riesling, knivskarp og med så megen personlighed, at f.eks. Robert Parkers mand i Champagne Stephan Reinhardt tabte kæben, da han smagte vinen i november 2017:

This luxurious, golden colored vintage Champagne offers a beautifully complex, matured and vinous bouquet with lovely brioche, mushroom and yeasty flavors. The visual CO2 is gone quickly, but on the palate it gives this lean and steely yet enormously complex Millésime a tight structure and enormous length. It is tastes bone dry so that you can fully concentrate on the very complex and mineral character and the lovely austere finish. This is great a Champagne for purists, and the finish is enormous, reminding me of matured dry Rieslings from the good old Rheingau. Many of our readers may eventually ask for more roundness and charm here... But first: this is 1996. And second: this is Louis d'Or, and there is no Champagne like this.

Vi er langt forbi diskussionen om hvor vinen skal placeres i det salte køkken. Dette er ren meditation sammen med andre indforståede vin venner.